Reka Kolpa, najdaljša slovenska riviera

Updated: Mar 25

Reka Kolpa je najtoplejša reka v Sloveniji, mnogokrat jo poimenujemo tudi "najdaljša slovenska riviera", prav tako spada med najbolj neokrnjene in čiste reke v Sloveniji.


Reka Kolpa v poletnih mesecih doseže tudi do 30 stopinj Celzija – zaradi tega je primerna za kopanje, vožnjo s kajakom, kanujem, raftom ter pa ostale vodne aktivnosti.

Reka Kolpa

Reka je izredno bogata z rastlinstvom in živalstvom. Ob njej so si dom poiskale številne redke, ogrožene ptice, še zlasti tiste, ki so vezane na vodo.

Siva čaplja, foto: Wikipedija

Pri vasi Miliči tako gnezdi okoli 20 parov sivih čapelj. Omeniti je potrebno tudi vidro, ki sodi med najbolj ogrožene evropske sesalce.


O neokrnjenosti narave pričajo zadnje raziskave, saj je v reki Kolpi odkritih kar 39 vrst avtohtonih rib.

Privlačna je v vseh letnih časih; še najraje jo obiskovalci obiščejo v poletnih mesecih, ko je primerna za kopanje.


V majhni vasici Razloge v Gorskem Kotarju, pod katero izvira reka Kolpa.

Kolpa izvira v tesni globeli, voda pa na površje prihaja iz globokega kraškega sifona, ki še ni v celoti raziskan, saj se je potapljačem doslej uspelo spustiti "le" do globine 160 metrov, izvira pa na 321 metrih nad morjem.

Temperatura vode je konstantna skozi vse leto in je 7 st. C. Reka Kolpa je največji pritok reke Save na Hrvaškem. Skupna velikost porečja je 10.236 km2; del porečja se nahaja v Republiki Sloveniji, del pa tudi v Bosni in Hercegovini.

Celoten tok Kolpe od izvira do izliva v Savo pri Sisku meri 294,4 km, na mejnem območju med Slovenijo in Hrvaško teče v dolžini 118 km, v zavarovanem območju KP Kolpa (Prelesje- Dragoši) pa je njen tok dolg 50 kilometrov.


Okoli 27 % površine porečja je kras, kar znatno vpliva na vodni režim. Skupna višinska razlika od izvora do izliva je 227 m.

V mejnem delu ima reka Kolpa značilnosti tipa soteske, vodni režim pa je hudourniški.
17 views0 comments

Kolpa Resort glamping, Krasinec 1c, 8332 Gradac, Slovenia

WTTC SafeTravels Stamp Slovenia.png
2best.gif
Become KOLPA RESORT insider: